حجت الاسلام سید محمد حسین آل ایوب در گفتگو با سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه گفت: تعداد هفت نفر از اساتید دروس عالی حوزه که جزو فرهیختگان و محققان حوزه محسوب می شوند، به منظور بازدید از مراکز علمی و فرهنگی و دیدار و گفتگو با علمای کشور سریلانکا، ایران را به مقصد آن کشور ترک کردند.
وی افزود: این افراد با علمای شیعه و سنی و همچنین شیعیان سریلانکا ملاقات دارند و همچنین با آداب و رسوم "هندو" ها آشنا شده و طی دیدار با علمای هندو در نشست های علمی نیز شرکت می کنند.
* اهتمام علمای سلف حوزه به فعالیت های بین المللی
وی با اشاره به فعالیت های علما و مراجع در طول فعالیت بیش از یک هزار ساله حوزه های علمیه گفت: مرحوم آیت الله العظمی بروجردی تلاش های زیادی در راستای اعزام مبلغ به خارج از کشور انجام داد و بعضا نیز اقداماتی صورت گرفت، اما این اقدامات به صورت گروهی نبود.
مدیر سفرهای خارجی معاونت بینالملل حوزه افزود: افرادی مثل امام موسی صدر و دکتر شهید بهشتی و افراد دیگری همچون پرفسور فلاطوری نمونه هایی از اعزام های گذشته به خارج از کشور به حساب می آیند و البته این افراد نیز خدمات شایان توجهی انجام داده اند. وی ادامه داد: شهید ثالث تاثیر بسزایی در ترویج مکتب تشیع در هندوستان داشت و کارهای بسیار زیادی انجام داد و کتاب احقاق الحق را در آنجا نوشت و همین کتاب موجب شد که ناصبی ها او را شناسایی و به وضع فجیعی به شهادت برسانند.
* فراهم آمدن زمینه برای آشنایی اساتید حوزه با عرصه بین الملل
حجت الاسلام آل ایوب گفت: پس از انقلاب اسلامی، سازمان تبلیغات و نهادهای دیگری در اعزام مبلغ به خارج از کشور تلاش کرده اند، اما هیچ کدام در زمینه آشنایی اساتید حوزه با کشورها اقدامی صورت نداده اند که با تاسیس معاونت بین الملل حوزه های علمیه، این امر در حال تحقق یافتن است.
وی اظهار داشت: به دنبال آشنایی حوزه های علمیه نسبت به خارج از کشور و انجام نیاز سنجی و برآورد نیازها، سفرهای اساتید عالی حوزه و درس خارج و مدیران سطح بالای حوزه به کشورهای مختلف آغاز شده است تا اساتید بدانند که امروز در چه جایگاهی قرار گرفته ایم و خارج از کشور از ما چه می خواهد.
حجت الاسلام آل ایوب گفت: اساتید در گروه های هفت و هشت نفره با هماهنگی وزارت امور خارجه، رایزنی های فرهنگی و جامعةالمصطفی و بعضی از موسسات پژوهشی و علمی اعزام می شوند.
وی افزود: تا کنون گروه هایی به کشورهای سوریه و لبنان اعزام شده اند و بزودی گروهی نیز به ترکیه سفر خواهند کرد.
* اعزام به 15 کشور در نیمه دوم امسال
وی ادامه داد: طی برنامه ریزی های صورت گرفته در نیمه دوم سال 90 به 15 کشور اعزام خواهیم داشت.
مدیر سفرهای خارجی معاونت بینالملل حوزه با بیان اینکه برای اساتید حوزه ضرورت این سفرها تشریح شده و استقبال بسیار خوبی صورت گرفته است، اظهار داشت: این اقدام نو قطعا با مشکلاتی روبرو است، اما همکاران معاونت بین الملل با تلاش شبانه روزی به دنبال رفع مشکلات هستند.
مدیرکل روابط خارجی معاونت بین الملل حوزه با اشاره به چگونگی انتخاب کشورها برای بازدید اظهار داشت: بعضی مواقع به واسطه سیاست ها و یا وضعیت آب و هوایی و یا شرایط تعطیلی مراکز علمی در مقطعی از سال این اعزام ها بیشتر و در مقطعی کمتر صورت می گیرد، لیکن کشورهایی که نیاز به اخذ ویزا ندارند در اولویت هستند.
* تاثیر نگاه بین المللی در نظریه پردازی و آراء فقهی
وی افزایش افق دید اساتید را پس از اعزام یکی از نتایج این سفرها عنوان کرد و گفت: روزی شخصی به واسطه فتوای مرجعش در انجام طواف خانه خدا، با سختی فراوان روبرو بود، زیرا که می بایست طواف را بین مقام ابراهیم و کعبه انجام می داد، این شخص پس از بازگشت، به سراغ مرجع تقلیدش رفت و با اصرار فراوان مقدمات سفر ایشان را فراهم کرد و با ایشان به مکه عزیمت کرد و با توجه به شلوغی و ازدحام جمعیت در زمان طواف، مرجع پس از بازگشت از حج، نسبت به فتوای خود تجدید نظر کرد و گفت که در صورت ازدحام و سختی، انجام طواف خارج از محدوده مقام ابراهیم و کعبه بلامانع است.
حجت الاسلام آل ایوب درادامه این مطلب افزود: گاهی با انجام بعضی از سفرها، افق دید تغییر می کند و زاویه جهانی به خود می گیرد. استادی که به این سفرها اعزام می شود، در هنگام تدریسش نیم نگاهی هم به وضعیت کشورهای دیگر دارد.